lunes, 29 de septiembre de 2008

MADÒ MALLORCÀRIA 5

5
EIXABUC: A Mallorca i a Menorca significa una renyada molt forta. Quin eixabuc que li han donat per fer ses coses mal fetes. A Eivissa és un etxem molt fort. A Catalunya té altres significats.
MAÇOT: Segons es Diccionari d'en Fortuny(*), persona rude, tosca. Es Diccionari de n'Amengual ho posa amb sa forma massot com a groller, rude, basto.
(*)Diccionari Mallorquí, manuscrit en cinc toms procedent de sa família de D. Ramon Fortuny i Moragues. És probablement es diccionari que en Bover atribueix a D. Ramon Fortuny i Puigdorfila (1739-1812). N'Antoni Vives Ginard en es seu Vocabulario Mallorquín-Español de 1935 ja cita aquesta font, afegint que no l'ha pogut veure, a pesar d'intentar-ho.
Per què ses institucions no fan res en aquest sentit? No seria bo que al manco es pogués consultar, si és que encara existeix? O publicar-lo per si qualqú estàs interessat? Madò Mallorcària mos ha dit, confidencialment, que està un poquet enfadada quan veu aquesta deixadesa.
Expressions mallorquines:
"Parèixer que ve de ses set cases": Se diu d'una persona que vol bufar molt amunt en quant a ostentació o riquesa, però sense tenir-ne.

No hay comentarios: